söndag 5 december 2010

Etcetera månadens möbel i december


Vilstolen Etcetera är en av de moderna svenska och småländska möblerna som har blivit internationellt kända.

Jan Ekselius gjorde den första versionen av sin egensinniga stol som sitt examansarbete vid Royal College of Art i London 1970. Etcetera producerades av J.O Carlsson, JOC i Vetlanda och lanserade på möbelmässan i Älvsjö 1971. lFöretaget var så säkra på framgång att de redan till mässan tog fram stolen i en stor upplaga. Och alla såldes innan mässan var över! J.O. Carlsson var ett familjeföretag grundat av Jan Ekselius farfar och flertalet av de möbler som gett företaget dess profil och goda rykte är ritade av Karl-Erik Ekselius, Jans far.


Etcetera hade ursprungligen en stomme i stålrör och pullmaflex, ett sorts metallnät som används framför allt inom bilindustrin. Idag är pullmaflexen utbytt mot gummiväv.

fredag 5 november 2010

Prisregn över Småland

Vi fortsätter att gratulera goda formgivare och spännande projekt i regionen. I förra veckan delades flera priser ut.

Limnologen i Växjö fick i förra veckan Stora Samhällsbyggnadspriset 2010. Priset är branschens främsta utmärkelse och ska enligt statuterna delas ut till "ett byggnadsverk eller anläggning av hög kvalitet, tillkommen genom en föredömlig samverkan mellan de olika aktörerna i samhällsbyggnadsprocessen". Limnologen är ett bostadsprojekt om fyra hus i åtta våningar uppförda i trä vid Trummelns strand med betoning på utveckling och lärande om träbyggnadsteknik. Arkitektbolaget Kronoberg AB har ritat och Midroc var byggherre, vi gratulerar!


Jangir Maddani, med företaget Design Bureau AB i Kalmar utsågs till Årets Nybyggare inom kategorin Nystart. Jangir kom till Sverige från Kurdistan 1993 och startade efter designutbildningen i Nybro sitt företag. Han har framförallt blivit omskriven och framgångsrik för den serie bänkar för ute- och innemiljöer som han har formgivit. Jangir Maddani mottog priset ur H. M Konungen hand.

Erika Lagerbielke, formgivare för Orrefors sedan 1982, professor i glasdesign vid Linnéuniversitet och Föreningen Svensk Forms ordförande har idag den 5 november tilldelats Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet.

Och inte nog med det - det är nu bekräftat att Sveriges bästa isterband tillverkas i Lammhult. I förra veckan vann Ellos i Lammhult Chark-SM med sina syrliga isterband!

lördag 2 oktober 2010

Ny månad - ny möbel!


Oktober månads möbel är en klassiker, men kanske ändå en doldis. Axel Larssons karmstol från 1936 är en alla de möbler han ritade under sin långa karriär vid Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors. Axel Larsson arbetade vid SMF 1925-1956 och han skapade 12 möbelserier innehållande över 500 enskilda möbler, han utförde också flera stora inredningsuppdrag, bl.a. till Konserthuset i Göteborg.

Axel Larsson verkade i funktionalismens anda med sakliga och ergonomiska möbler. Den aktuella karmstolen är stram men ändå mjuk med sina distinkt avrundade hörn. Den naturliga björken är ett material som introduceras under 30-talet och där den nya cellulosalacken är en av förutsättningarna för det ljusa obetsade materialet.

torsdag 30 september 2010

Belysningsbolaget har gjort det igen!


Belysningsbolaget, BSweden i Herråkra, fick i samband med 100 % Design i London motta priset Bluprint Design Award för lampan Dixie formgiven av Louise Hederström.
Belysningsbolaget har därmed mottagit två internationella priser i år, ett stort och välförtjänst grattis!

tisdag 31 augusti 2010

Button SPE september månads möbel

En sittpuff för många är månadens möbel i september. Button SPE, Spare Part Edition, från 2008 är formgiven av designgruppen Form Us With Love och i produktion av Mitab i Tranås.

Ingen Button SPE är den andra helt lik då klädsel består av spillbitar och vilket tyget det blir avgör tapetserarna på möbelfabriken.
En resurssnål möbel med arbetarinflytande så här i valtid...

lördag 3 juli 2010

Resegille på Vandalorum


























En av sommarens varma dagar i början av juli, bjöd Vandalorum in till resegille dvs. taklagsfest.

I första etappen uppförs fem av de elva byggnader som Renzo Pianons ursprungliga ritning omfattar. Tre större hallar, och två lägre anslutande byggnader.

På plats är det lätt att se och känna Pianos storhet som arkitekt, även om det än så länge bara är volymerna som är resta. De tre stora hallarna har hämtat sin karaktär från den traditionella småländska ladugården, men med en helt eget uttryck genom det speciellt utformade taket. Byggnadernas placering i landskapet är väl avvägt, den kommande entrébyggnaden ligger i förlängningen av den gamla allén och förhåller sig på detta sätt naturligt till platsens tidigare struktur. De tre hallarna är parallella men något förskjutna.

fredag 2 juli 2010

Desirée månadens möbel i juli





Trädgårdsstolen Desirée, formgiven av Yngve Ekström 1954 är månadens möbel under juli månad. Möbeln är som en hyllning till sommaren, lätt, luftig och inbjudande. Solens strålar anas i ryggens svängda form.


Yngve Ekström (1913-1988) är intimt förknippad med Lamino, vilstolen som han ritade några år senare och som Sköna hems läsare valde till århundradets möbel 1999. Yngve Ekström var mera än så, han var en mycket mångsidig formgivare och företagsledare. Han skapadeett stort antal möbler, inte bara för det egna företaget, Swedese som han grundade och drev tillsammans med sin bror Jerker och Sven Bertil Sjöqvist, utan också för en rad andra möbelfabriker. Han formgav även textilier och lampor. Desirée är sedan i våras åter tagen i produktion av Swedese i Vaggeryd.

måndag 31 maj 2010

Sixten månadens möbel i juni



Pinnfåtöljen Sixten är inspirerad av den klassiska pinnstolen men har ett modernt och kaxigt uttryck. Sixten är formgiven av Hanna Brogård, och visades första gången på möbelmässan i Älvsjö 2006, då som en av 15 vinnare av TMF:s tävling för unga designers Ritar du årets trästol.
Hanna Brogård, f. 1978, är uppvuxen i Sävsjö och gick 2005 ut designlinjen vid Carl Malmstens. Hon hade Wigells i Malmbäcks som en fiktiv uppdragsgivare i tankarna när hon designade sitt bidrag till tävlingen. De traditionella svarvade pinnarna som hon har nyttjat har samma form som pinnarna i pinnstol nr 1, en av Wigells tidiga modeller som fortfarande är i produktion.

Orreforsglas är folkets gåva till brudparet


Erika Lagerbielke, professor vid Linnéuniversitet och formgivare är den som fick uppdraget att formge svenska folkets gåva till det kungliga brudparet, Victoria och Daniel. Arbetet med design och tillverkning har pågått intensivt och i största hemlighet sedan förlovningen tillkännagavs i februari 2009.

Jag har velat skapa en känsla av utsökt enkelhet, arbetet med servisen har varit en av mina största utmaningar någonsin säger Erika Lagerbielke som också är ordförande i Svensk Form, världens äldsta designorganisation.
Glasservisen tillverkades vid Orrefors glsbruk, Erika Lagerbielkes tidigare arbetsgivare, och överlämnades till bröllopsparet av talmannen och statsministern vid lysningsmottagningen den 30 maj.

fredag 23 april 2010

Årsmöte i Orrefors

Den 24 april är det årsmöte för Svensk Form Småland. I år är vi i Kalmar län och närmare bestämt i Orrefors. Årsmötet börjar kl. 13 och det finns fika från 12.30, vi är i konfererensrummet i anslutning till utställningshallen på Orrefors.
Efter årsmötet träffar vi Ingegerd Råman som berättar om sin och sin syn på glas, hon visar också den aktuella utställningen med utdrag ur sin produktion vid bruket under de 10 år hon har varit verksam där.
Välkomna!

lördag 20 mars 2010

Anrik stolfabrik i graven?

Vi kunde idag med sorg i hjärtat läsa i Vetlandaposten att Gemla möbler avser att lägga ned den gamla anrika stolfabriken i Skirö. Carlséns stolsfabrik grundades 1908 och drevs som ett familjföretag fram till 1980-talet. Från 1991 till 2008 ägdes fabriken av Åke Axelsson, och löd under namnet Galleri Stolen och sedemera Åke Axelproduktion AB. Stolfabriken har framförallt tillverkat stolar åt Gärsnäs och Svenskt Tenn. I dagsläget är tre personer sysselsatta i den fabriken, Gemla Möbler AB hoppas dock att någon annan kan ta över driften. En lite men naggande god möbelindustri riskerar att försvinna!

onsdag 17 mars 2010

Designfrukost med Sven Lundh


Under mars är betongstolen Concrete månadens möbel i Svensk Forms miniutställning på Jönköpings läns museum. I samband med detta erbjuder vi möjligheten att höra Sven Lundh, Källemo, berättar historien om betongstolen. Möbelmässan 1982 så ställde de f.d. konstfackeleverna ut examensarbeten och Jonas Bohlin visade sin betongstol Contrecte. Det som sen hände tillhör den svenska möbelhistorien. Kom till Jönköpings museum, fredagen den 26 mars och hör Sven berätta! Det här är ett morgonarrangemang, så vi kör kl 8-9, med frukostfrallor och kaffe till! Gratis för medlemmar i Svensk Form, övriga betalar 40 kr. Välkomna!

torsdag 4 mars 2010

1270 kr till Haiti


Vid pechakucha vol 1 i Växjö den 25 februari så samlade vi in pengar till återuppbyggande på Haiti, Arcitecture for Humanity. Lördagen den 20 februari så genomfördes över 200 pechakuchor över världen för Haiti. Insamlingen i Växjö var vår insats.

Om du vill bidra eller läsa mera kolla in http://www.pecha-kucha.org/pechakucha-for-tahiti
Om du vill skänka pengar får du gärna gå in under Växjö och lägga in din donation därifrån.

måndag 1 mars 2010

PechaKucha succé i Växjö!

PechaKucha-premiären i Växjö lockade ca 90 nöjda personer till Smålands museum. Kvällen rymde tio talare i två set. Ewa Kumlin, VD Svensk Form inledde och presenterade idén och bakgrunden till PechaKucha, arkitekt Olof Thedin lät oss följa tjugo betydelsefulla hus i hans liv, textilformgivare Lena Håkansson, pratade om sin design som försöker förgylla vardagen, Carl-Oscar Karlsson, Elakform om sina stolar och Nina Westman om sin senaste scenografi.

Efter en mingelpaus var det dags för Magnus Silfverhielm professor i design vid det nya Linnéuniversitet, som talade om skönhet och hållbarhet, antikvarie Samuel Palmblad berättade om fyra danska arkitekter som format Växjö, Michaela Ivarsdotter kopparslagare i fjärde generationen gav en inblick i sitt hantverk, konstnären Markus Åkesson visade sina facinerande konstverk och Anna Efverlund berättade om sitt arbete som formgivare på IKEA. Kvällen gav många intryck, roliga presentationer och nya kontakter - med andra ord - mycket lyckat!



onsdag 24 februari 2010

PechaKucha för Haiti


Den 20 februari var det en världsomspännande PechaKuchaNight till förmån för återuppbyggnadet på Haiti. Svensk Form Småland kommer ge deltagarna möjlighet att bidra, det går att ge en gåva antingen på plats på Smålands musem i Växjö den 25 februari vid PechaKuchaNight vol 1 i Växjö, eller via nätet http://www.pecha-kucha.org/

tisdag 16 februari 2010

PechaKucha start i Växjö!

Nu startar Svensk Form Småland PechaKucha i Växjö i samarbete med Smålands museum. Den japanska snabbpresentationsformen har spridit sig som en löpeld och finns nu i ca 280 städer över världen. Nu tar vi konceptet också till Växjö. PechaKucha betyder ungefär "småprat" på japanska. Varje talare presenterar 20 bilder som var och en visas under 20 sekunder. Totalt blir det 6 minuter och 40 sekunder i strålkastarljuset innan det är dags för nästa talare.

Mingel med möjlighet till dryck och tilltugg från kl. 18.30 första talare startar kl. 19.20 prick!

Kvällens talare blir bland andra Eva Kumlin VD Svensk Form, Olof Thedin, arkitekt SAR/MSA, Erica Månsson, chef Smålands museum, Lena Håkansson, textilformgivare, Carl-Oscar Karlsson, ELAKFORM, Nina Westman, scenograf och glasblåsare, Magnus Silfverhielm, professor Linnéuniversitet, Samuel Palmblad, antikvarie, Michaela Ivarsdotter, kopparslagare, Markus Åkesson, konstnär och Anna Efverlund, formgivare IKEA.
Välkomna!

lördag 13 februari 2010

Prisregn över Småland i Älvsjö

De småländska företagen visade som vanligt framfötterna på den precis avslutade möbelmässan i Älvsjö. En rad intressanta nyheter och en och annan klassiker i ny skepnad visades.
Tidningen Elle delade ut sitt designpris och även där låg Småland väl till. Årets möbel gick till bordet "Newton" av Dan Sunaga och Staffan Holm för Karl Andersson & Söner i Huskvarna. Årets lampa blev "Bloom" i design av Fredrik Mattson för Zero i Nybro. Årets köksprodukt gick till Serveringsvagnen "Karla" formgiven av Stina Sandwall och produceras av SMD Design i Reftele. Årets badrumsprodukt fick lampan "Pin" design Matti Klenell för Öresjö Belysning. Årets textil gick till IKEA-kollektionen "Annamoa" formgiven av Lotta Kuhlhorn. I gruppen årets hemsaccessoar gick priset till Carat, ljusstakar för Orrefors formgivna av Lena Bergström. Av elva priser gick sex till Småland!

fredag 12 februari 2010

Månadens möbel


Under 2010 genomför Svensk form Småland en miniutställning i samarbete med Jönköpings läns museum. Varje månad presenteras en möbel, rykande aktuella nyheter varvas med klassiker ur den småländska möbelskatten.
Premiär i februari med bordet "Newton" från 2009 formgivet av Dan Sunaga och Staffan Holm för Karl Andersson & Söner i Huskvarna.


lördag 30 januari 2010

Svensk Form Småland på Kulturnatt i Växjö

Svensk Form Småland deltar i Kulturnatten i Växjö den 30 januari. Kom och träffa oss i Konsthallen där vi samsas med designstudenterna Linnéuniversitetet.

tisdag 26 januari 2010

Prestigefullt pris till Belysningsbolaget


Vi gratulerar Bsweden Belysningsbolaget i Herråkra till utmärkelsen GOOD DESIGN 2009, som tilldelats lampserien PEG. Good Design Award instiftades 1950 av Chicago Atheneum och är därmed världens äldsta designpris för exklusiv design. 2009 års utmärkelse gick till ett ett stort antal produkter från 35 nationer världen över.
Lampkollektionen Peg är formgiven av Anna Leckström och Kolbrún Leósdóttir som utgör designduon formforyou.
De småländska klädnyporna har därmed än en gång erövrat världen!