måndag 31 maj 2010

Sixten månadens möbel i juni



Pinnfåtöljen Sixten är inspirerad av den klassiska pinnstolen men har ett modernt och kaxigt uttryck. Sixten är formgiven av Hanna Brogård, och visades första gången på möbelmässan i Älvsjö 2006, då som en av 15 vinnare av TMF:s tävling för unga designers Ritar du årets trästol.
Hanna Brogård, f. 1978, är uppvuxen i Sävsjö och gick 2005 ut designlinjen vid Carl Malmstens. Hon hade Wigells i Malmbäcks som en fiktiv uppdragsgivare i tankarna när hon designade sitt bidrag till tävlingen. De traditionella svarvade pinnarna som hon har nyttjat har samma form som pinnarna i pinnstol nr 1, en av Wigells tidiga modeller som fortfarande är i produktion.

Orreforsglas är folkets gåva till brudparet


Erika Lagerbielke, professor vid Linnéuniversitet och formgivare är den som fick uppdraget att formge svenska folkets gåva till det kungliga brudparet, Victoria och Daniel. Arbetet med design och tillverkning har pågått intensivt och i största hemlighet sedan förlovningen tillkännagavs i februari 2009.

Jag har velat skapa en känsla av utsökt enkelhet, arbetet med servisen har varit en av mina största utmaningar någonsin säger Erika Lagerbielke som också är ordförande i Svensk Form, världens äldsta designorganisation.
Glasservisen tillverkades vid Orrefors glsbruk, Erika Lagerbielkes tidigare arbetsgivare, och överlämnades till bröllopsparet av talmannen och statsministern vid lysningsmottagningen den 30 maj.